renk kumaş

Flaş Kullanılan Ürün Çekiminde Doğru Renk Nedir?

Stüdyo ortamında yapay ışık kullanımı ile doğru ürün rengini elde etmeye çalışırken yapılan ayarların iş elbisesi ürün rengine uymaması ile doğru renk elde etmek zordur. Aynı ürünün her rengini aynı flaş ayarı ile çekmek zordur. Bunun için Ürünü çekmeden bir çok ayar yapmak gerekir. Maalesef fotoğraf makinesinde gördüğünüz renk ile bilgisayar ekranında gördüğünüz iş elbisesi ürün rengi de farklı olabilmektedir. Personelity İş Elbiseleri olarak ufak renk tonu farklılıkları için affınıza sığınıyoruz. İş yerleri için iş elbisesi üretimi yapan bir firmayız. Aldığımız kumaşlar ile seri üretimler gerçekleştirmekte ve aynı gün kargo için iş elbiselerini hazır stoklarda bulundurmaktayız.

İş Elbisesi Kumaşındaki Ton Farklılıkları

İş elbisesi kumaşındaki ton farklılıkları aynı ürün, aynı kumaş, aynı renk tonu olsa bile mümkündür. Fotoğraf çekimi ile alakalı olmayan bir durumdur.

Önemli olan ve kafa karıştıran bu durumu açığa kavuşturmak gerekirse; her iş elbisesi ürünü tek bir top kumaş ile iş elbisesi seri üretimi yapılır. Aynı seri üretim bittikten sonra aynı renk kumaş, farklı top ile iş elbisesi üretimi yapıldığında ufak renk tonu farklılıkları olduğunu fark etmiş durumdayız. Bu, saf kumaşın boyanması sırasında oluşan renklendirmeden kaynaklanan bir durumdur.

Şimdi de ürün çekimin de farklılıklar neden oluşuyor. Bir de bunlara değinelim.

IŞIK

Işığın fotoğraftaki etkisi şaşırtıcıdır. Fotoğraf ışıkla başlar ışıkla son bulur.  Işığın olmadığı yerde fotoğraftan bahsedilemez elbette.  O yüzden ışığı iyi tanımalı ve iyi kullanmalıyız.  Işığın özellikleri, ışığın hangi yönden geldiği mühimdir.

Işık farklı dalga boylarından oluşur.  Gözümüz kırmızı ile mor  arasında kalan dalga boylarını algılar. Işık salan cisimlere göz gezdirdiğimizde doğal ve yapay ışık kaynakları şeklinde sınıflandırma yapabiliriz. Doğal şık kaynağı gün ışığıdır. Yapay ışık salan cisimler ise insanların yaptıkları ışıklardır. Yapay ışıklar her rengi alabilirken,  gün ışığı hava şartlarına ve günün saatlerine göre renk değiştirir.

Fotoğraf makinelerinin yada kameraların renkleri doğru algılayabilmesini sağlamak için bir beyaz dengesi (white balance) adı verilen bir sistemi bulunmaktadır. Ters ışık fotoğraflarında nesneler kadar kişiler karanlık çıksa da farklı fotoğraflar elde edebiliyorsak beyaz ayarını farklı ayarlarda kullanarak fotoğraf adına farklılıklar yakalamak mümkündür.

Fotoğraf çekiminde en önemli unsurlardan bir tanesi doğru renktir.

Doğru ışık kullanımı, çekim esnasında uygulanacak renk yönetimi, çekim sonrası fotoğrafların işleneceği monitörün doğruluğu, monitörün bulunduğu odanın duvarlarının rengi ve odanın aydınlatmasında kullanılan ışık kaynakları.

Her biri, fotoğrafa etkisi göz ardı edilemeyen, içinde matematik, fizik ve kimya barındıran bir gerçektir.

RENK YÖNETİMİ

Renk yönetimi, dijital fotoğraf kameraları, monitörler ve baskı makineleri arasında doğru orantılı renkler elde etmemizi sağlar. Her bir cihaz, (fotoğraf kamerası, monitör ve baskı makineleri) renk gamutu adı verilen farklı bir dizi renk üretir. Görüntüyü dijital fotoğraf kameranızdan monitöre ve ardından baskı makinesine aktardığınızda, görselin renkleri farklılaşır. Bu farklılığın sebebi, her aygıtın farklı bir renk sınırlama limiti (gamutu) vardır. Her aygıt ren tonunu farklı biçimde oluşturmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.

DOĞRU RENK YÖNETİMİ

Ölçümleme olmayan ekranlarda doğan renk sapmaları, dijital fotoğraf çıktılarının en büyük sorunudur. Her bir çekilen iş elbisesinin renk tonu, dijital uygulamalarla tek tek revize edilemez. Ne kadar düzeltilir denilirse denilsin, renk yönetimi doğru olamaz. Doğru ekranda bakılmadan düzeltilen bir fotoğraf sadece o ekranda doğruyu gösterir ki diğer monitörlerde de farklı sonuçlar doğurur.

Fotoğraf çekimleri, kameranın üzerindeki beyaz ayarı gibi ayarlar otomatik tercih edildiği zaman, mekanda ki farklı ışık salan cisimler ve farklı sebeplerden ötürü renk yönetimi doğru yapılmamış olur. Sadece white balance ayarı değil, bütün iş elbisesi renk tonlarıyla yapılacak çekimlerin sonucu yapılan doğru renk yönetimi ile asıl renklere ulaşılabilir.

Fotoğrafın,  doğru renk yönetimi yapılarak çekildikten sonra renk kalibrasyonu yapılmış, sürekli denetlenen profesyonel bir monitörde gerekli değişikliklerin uygulanması ve takip edilmesi gerekmektedir.